Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ -ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανδρέας Λοβέρδος: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ρύθμιση για τη σύνοδο πρώην Υπουργών Παιδείας και εντοπιότητα σε μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών 
Την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει στην Βουλή ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος ρυθμίσεις για τη σύνοδο των πρώην Υπουργών Παιδείας και την εντοπιότητα σε μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο webtvτου newsit.gr. Οι ρυθμίσεις θα πάρουν την οδό για το Κοινοβούλιο αφού ο Υπουργός συζητήσει τις προτάσεις του με τη Ν. Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις:
Για τις μετεγγραφές φοιτητών: «Το ποιος δικαιούται μετεγγραφής το λέει ο νόμος. Κανένας Υπουργός δε μπορεί να το πει, θα ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο. Ο νόμος, η απόφαση της Ελληνικής Βουλής τα ρυθμίζει αυτά και ο νόμος ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου του 2014, δηλαδή πριν από λίγο καιρό και ήταν υπερβολικά γενναιόδωρος. Έδωσε μετεγγραφή περίπου σε όλους. Κράτησε μόνο μια κατηγορία, τους φτωχούς συμπολίτες μας και έτσι τον συμπληρώσαμε εμείς προσθέτοντας μια ρύθμιση που υπήρχε πρόπερσι και η οποία δε θα προκαλέσει σεισμό στα Πανεπιστήμια διότι θα αφορά λίγους ανθρώπους.
            Γιατί αυτή η ρύθμιση και όριζε και ορίζει ότι τα Πανεπιστήμια απ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, θα δέχονται μόνο ένα 10%. Η ρύθμιση όμως του Μαΐου δεν έχει όρια και μάλιστα, όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, δίνει δικαίωμα. Όχι τη δυνατότητα αλλά δικαίωμα, σε κάθε έναν που υπάγεται στις προβλέψεις της να μπορεί να πάρει μετεγγραφή στο τμήμα που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του. 
            Ποιοι είναι οι άνθρωποι που το δικαιούνται; Τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, χωρίς, ξαναλέω, όριο οικονομικό, χωρίς κανένα κριτήριο που να ελαττώνει τον αριθμό, ή τα τέκνα ασθενών, αναπήρων με αναπηρία πάνω από 67% και οι ανάπηροι με αυτά τα προβλήματα, οι οικογένειες των θυμάτων τρομοκρατίας, οι οικογένειες που έχουν παιδί που σπουδάζει ήδη σε άλλη πόλη, δηλαδή ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός. 
 Και η δική μας Υπουργική απόφαση θα λύνει θέματα λεπτομερειών τεχνικών όμως, πού θα κάνεις την αίτηση, πότε θα πρέπει να σου απαντήσει το τμήμα του οικείου Πανεπιστημίου, τέτοια θέματα, μικρά, λεπτομερειών. Αυτή η απόφαση θα βγει αργότερα, αφού δούμε ποιοι έχουν μπει στα Πανεπιστήμια, πόσοι θα εκδηλώσουν διάθεση μετεγγραφής. Αυτή η απόφαση δηλαδή είναι μια απόφαση μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών.
            Κακώς λοιπόν κάποιοι δημοσιογράφοι τη συνέδεαν με τα σημερινά. Και αν κάποιος θέλει από μένα ν’ ακούσει μια αλήθεια, η δική μου αλήθεια περιορίζεται να είναι η αναπαραγωγή των όσων ο νόμος σήμερα ρυθμίζει και τα οποία κανένας Υπουργός δε μπορεί ν’ αλλάξει γιατί η Βουλή τα ψήφισε και αυτά που ο νόμος σήμερα ρυθμίζει, είναι, επαναλαμβάνω και κλείνω, το δικαίωμα και όχι η δυνατότητα των όσων κατηγοριών προβλέπει το άρθρο 53 του νόμου περί λαϊκών αγορών γιατί εκεί μπήκε, μια πολύ μεγάλη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας από 16 άρθρα τότε, που δίνει, επαναλαμβάνω, δικαίωμα και όχι δυνατότητα στους ανθρώπους που υπάγονται στις κατηγορίες του. Κι επαναλαμβάνω ότι ουδείς μπορεί να την πάρει πίσω. Μόνο η Βουλή μπορεί να την πάρει πίσω. 
Έκαναν αρκετοί Βουλευτές τις σκέψεις, να πάμε και λίγο πίσω, δηλαδή, αφού ισχύει για την ακαδημαϊκή περίοδο 2014-15 δεν είναι αδικία να μην ισχύσει και για την περίοδο 2013-14; Οι συνάδελφοι Βουλευτές που μου έκαναν αυτή την πρόταση πήραν την απάντησή μου, που είχε ως εξής: Να δούμε πόσος θα είναι ο αριθμός, ας πάμε να κάνουμε πρώτα τους υπολογισμούς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την άλλη εβδομάδα και εάν, παρά τα όσα λέγονται από τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και εμάς ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις.

            Σίγουρα όμως θα εξετάσουμε μια πρόταση που έκανε ο Υπουργός κ. Τασούλας και τη βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια μεταξύ τους, να ισχύει η μετεγγραφή από περιφερειακό σε περιφερειακό, ίσως μ’ εξαίρεση την Πάτρα, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει αμοιβαία μετεγγραφή, το οποίο θεσπίστηκε με την τροπολογία που εγώ εισήγαγα, με την οποία δίνεται η δυνατότητα για αμοιβαία μετεγγραφή π.χ. από το Δημοκρίτειο στην Κρήτη και από την Κρήτη στο Δημοκρίτειο».

Η ΟΠΟΤΤΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τους τρίτεκνους της χώρας και περιμένει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο.
Από την Ομοσπονδία υπάρχει σχετική ικανοποίηση στο θέμα των μετεγγραφών, γιατί απετράπει το ενδεχόμενο των εισοδηματικών κριτηρίων. 


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η ΟΠΟΤΤΕ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Την Δευτέρα 7 Ιουλίου στο  γενικό λογιστήριο του κράτους Πανεπιστημίου 37 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ Σταϊκούρα με αντιπροσωπεία της ΟΠΟΤΤΕ σχετικά με όλα τα τρέχοντα οικονομικά θέματα που πλήττουν τις πολυμελείς οικογένειες με τρία παιδιά.
      Ζητήσαμε την στήριξη των πολυμελών οικογενειών με τρία παιδιά και πάνω με θετικές αποφάσεις για όλα τα δίκαια αιτήματα της αντίστοιχης κοινωνικής ομάδας  με στόχο την αποκατάσταση  αδικιών (περικοπή   επιδομάτων και άλλων οικονομικών ζητημάτων) που έχουν άμεση σχέση με την ύπαρξη και επιβίωση τους.
      Ζητήσαμε να αλλάξει ο τρόπος των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των επιδομάτων και να υπολογίζεται το πραγματικό εισόδημα και όχι τα τεκμαρτά – αυτοτελή .
      Επίσης τα 500 ευρώ, το επίδομα για τρίτεκνους και πολύτεκνους να χορηγείται ανά παιδί προστατευόμενο και όχι να κόβεται εντελώς όταν το πρώτο παιδί παύει να είναι προστατευόμενο αλλά να ισχύει για τα υπόλοιπα.
      Τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν στο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και αλλάζουν ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων και κάνουν ουσιαστικά την τρίτεκνη οικογένεια να θεωρείται δίτεκνη ή μονότεκνη  ζητήσαμε να είναι σταθερά σε αυτά που ισχύουν για τα τρία παιδιά ακόμη και μετά την μείωση των προστατευόμενων τέκνων.
      Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ να αναπροσδιοριστούν οι kwh προς τα πάνω. Ειδικότερα είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ρεύματος για μια πενταμελή οικογένεια είναι τουλάχιστον 2.500 kwh ανά τετράμηνο. Εύλογα διαπιστώνουμε ότι το κοινωνικό τιμολόγιο θα πρέπει να κυμανθεί στα παραπάνω νούμερα και όχι 1700 που ισχύουν σήμερα.
      Για τα τέλη ταξινόμησης που σύμφωνα με το νόμο 3454/2006 ισχύει ότι η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων για τους τρίτεκνους είναι για κυλινδρισμό κινητήρα έως και 2000 κυβικών  εκατοστών όμως, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο τα τέλη κυκλοφορίας αλλάζουν κλίμακα από 1925 κυβικά εκατοστά και άνω, πράγμα που είναι αναντίστοιχο με την προηγούμενη ρύθμιση ζητήσαμε  να προσαρμοστεί η κλίμακα έτσι ώστε αυτή να αλλάζει στα 2000 και όχι στα 1925 κ.ε.    
      Το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση εκτός του ότι ήταν πολύ θετικό έβρισκε τον κ. Σταϊκούρα ιδιαίτερα σύμφωνο στα περισσότερα σε σημείο που επικοινώνησε τηλεφωνικά κατά την διάρκεια της συνάντησης τόσο με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσο και με τον Υπουργό εργασίας τον κ. Βρούτση γιατί τα περισσότερα από τα αιτήματα μας ενέπιπταν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας αλλά και του Οικονομικών ( κ. Μαυραγάνης ). Υποσχέθηκε όμως πως θα εισηγηθεί θετικά όπου χρειαστεί και πως θα μελετήσει την εξεύρεση πόρων και την διάθεση αυτών υπέρ της οικονομικής ελάφρυνσης των πολυμελών οικογενειών από τρία τέκνα και άνω.


Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τη Δευτέρα 7/07/2014 αντιπροσωπία του Δ.Σ της ΟΠΟΤΤΕ μετά από προγραμματισμένο ραντεβού στο Υπουργείο Παιδείας  συναντήθηκε με το Δ/ντή του γραφείου του υπουργού και ενημερώθηκε για τη πρόθεση του υπουργείου σε ότι αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών/τριών που ανήκουν σε τρίτεκνες οικογένειες.
Ειδικότερα λάβαμε τη διαβεβαίωση από το Δντή του γραφείου και του νομικού συμβούλου του υπουργείου  ότι το άρθρο 53Παρ. 6 της τροπολογίας Αρβανιτόπουλου θα ισχύει ως έχει δηλαδή χωρίς οικονομικά κριτήρια για τους φοιτητές/τριες που θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15. Ζητήσαμε να έχει ο νόμος αναδρομική ισχύει για τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών.
Αναφερθήκαμε επίσης στις μεταθέσεις και αποσπάσεις των τρίτεκνων εκπ/κών και ενημερώσαμε το Δ/ντή του γραφείου για την αναγκαιότητα ικανοποίησης κατά προτεραιότητα των αιτημάτων τους ώστε ο κάθε τρίτεκνος εκπ/κός να υπηρετεί στο τόπο διαμονής του.
Τέλος κάναμε γνωστό στο Δ/ντή του γραφείου τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση του ΦΕΚ για τον διορισμό των τρίτεκνων εκπ/κών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Επίσης αναφερθήκαμε στο φοιτητικό επίδομα, σίτιση και στέγαση των φοιτητών να μην υπάρχει εισοδηματικό όριο ή αυτό να μην είναι μικρότερο των  45.000 ευρώ όσο και του τριτεκνικού επιδόματος.

Δεσμεύτηκε ότι για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθεί  ο υπουργός και θα οριστεί συνάντηση με τον ίδιο.

  

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ 2ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:
Η καταβολή στους δικαιούχους Οικογενειακών Επιδομάτων για το 2ο τρίμηνο του 2014 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014 .
Η πληρωμή αυτή αφορά δικαιούχους που θα έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση-δήλωση Α21 (μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων), μέχρι και την 30η  Ιουνίου 2014 .
Επίσης, την ίδια ημερομηνία (18/7/2014) θα γίνει πληρωμή των Οικογενειακών Επιδομάτων και στους δικαιούχους εκείνους που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013 (που δεν έχουν πληρωθεί) και η αίτησή τους έχει εκκαθαριστεί.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης διευκρινίζει ότι:
α) Προαπαιτούμενο για την πληρωμή των επιδομάτων αποτελεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).
β) Αιτήσεις Α21 που θα υποβληθούν μετά τις 30/6/2014 θα ικανοποιηθούν σε επόμενη πληρωμή.
γ) Οι δικαιούχοι Οικογενειακών Επιδομάτων για το 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις Α21 , δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.
δ) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής
τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες ΟικογενειακώνΕπιδομάτων Α21» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού
 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ο γρίφος των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ λύθηκε τελικά χθες, με επαναφορά του καθεστώτος της μεταφοράς θέσης με βάση το εισόδημα της οικογένειας και με ποσόστωση επί του αριθμού εισακτέων, παράλληλα με τη διατήρηση των ελεύθερων μετεγγραφών για πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας - επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ της περασμένης Τρίτης - για τις φετινές μετεγγραφές θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις του Ν. 4264 άρθρο 53. Το άρθρο αυτό αφορά: α) πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων, β) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα και επιτυχόντες: γ.α.) με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή/τρια του πρώτου κύκλου σπουδών, γ.β.) ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, γ.γ.) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, γ.δ.) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, γ.ε.) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ίδιο έτος.
Επιπλέον, με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς θέσης των επιτυχόντων του 2014 και με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους. Ειδικότερα, θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ (σ.σ. κάτι που ίσχυε μέχρι πέρυσι) για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντος. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφή με βάση αυτό το κριτήριο, όμως, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια - ΤΕΙ υποδοχής. Σε  περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων μεταφοράς θέσεων (μετεγγραφής) είναι ανώτερος του ποσοστού του 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο νόμος ορίζει ότι όσοι εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες δικαιούνται τη μετεγγραφή, έχουν το δικαίωμα και όχι τη δυνατότητα αφήνοντας να νοηθεί ότι πιθανόν δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών σε αντίθεση με τη νέα κατηγορία των εισοδηματικών κριτηρίων για την οποία θα υπάρχει το πλαφόν του 10%.
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος έδωσε την είδηση ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι θα διευκολυνθούν στη διαδικασία της μετεγγραφής και δεν θα χρειαστούν αιτήσεις  καθώς η διαδικασία θα είναι αυτόματη μετά τη δήλωση της ιδιότητας του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠ'  ΟΨΗ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ
Εντός των ημερών, αναμένεται η ψήφιση των διατάξεων από τη Βουλή.
Τονίζεται ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι φοιτητές δόθηκε το δικαίωμα να μεταφέρουν τη θέση φοίτησης ακόμα και σε ένα βάθος 5ετίας ή και 6ετίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ποσοστά.

Τι ορίζει το άρθρο 53 του ν4264  για πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια


1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι:
α) πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄229), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄75), καθώς και τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων,
β) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων
των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα και
γ) επιτυχόντες:
α.) με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους,
β.) ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα,
γ.) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%,
δ.) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120),
ε.) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος,
δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε Τ.Ε.Ι..
2. Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής.
3. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το Τμήμα υποδοχής.
4. Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
5. Η αντιστοιχία των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται.
Η απόφαση εκδίδεται μετά από γνώμη της Α.ΔΙ.Π. η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) ημερών από την περιέλευση σε αυτή του ερωτήματος του Υπουργού.
6. Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου αφορά στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν.